ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Σ.Α.Ε.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

 

Η μοναδική δημόσια Ξυλογλυπτική Σχολή της χώρας, η Σ.Α.Ε.Κ. Τρικάλων στην Καλαμπάκα, συμβάλλει αποφασιστικά στη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης στην εκκλησιαστική, λαϊκή, ναυτική, ποιμενική και νεοελληνική αστική ξυλογλυπτική τέχνη.

 

Οι εγκαταστάσεις της διαθέτουν σύγχρονα ξυλουργικά μηχανήματα, αίθουσες τόρνων, εργαστηριακής ξυλογλυπτικής διδασκαλίας, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας σχεδίου, θεωρητικών μαθημάτων και Η/Υ, καθώς και εκθεσιακό χώρο παρουσίασης των ξυλόγλυπτων κατασκευών. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε θεωρητικό και εργαστηριακό επίπεδο στη σπανίζουσα εξειδίκευση της ξυλογλυπτικής-διακοσμητικής επίπλου, ταυτόχρονα με μαθήματα σχεδίου. Στο πλαίσιο του κύκλου των σπουδών τους, μαθαίνουν να συλλαμβάνουν την ιδέα ενός έργου, να το σχεδιάζουν, να δημιουργούν αυτόνομα ξυλόγλυπτα έργα ή ξύλινα διακοσμημένα σκαλιστά τεμάχια που προσαρτώνται σε έπιπλα και κατασκευές, ενώ εκπαιδεύονται και για θέματα που αφορούν τις τεχνικές εμπορίας, διαχείρισης, συσκευασίας και προώθησης των ξυλόγλυπτων προϊόντων τους. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, οι απόφοιτοι είναι δυνατόν να απασχοληθούν ως εξειδικευμένοι ξυλογλύπτες σε δικές τους επιχειρήσεις και εργαστήρια ή σε οργανωμένες βιοτεχνίες επίπλων και ξυλόγλυπτων αντικειμένων, συνεισφέροντας στον αγροτουρισμό, στην ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού και την ανάδειξη της λαϊκής, πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς.

Εκπαιδεύσου στη σπανίζουσα εξειδίκευση της ξυλογλυπτικής-διακοσμητικής και εφάρμοσε τις γνώσεις σου σε έπιπλα και ξύλινες κατασκευές.

Clay